Tag Archives: Gallery Wall

Re-Arranging and Re-freshing an Apartment {Dylan and Kim}

Two of my favorite people in the world bought a house and it’s the cutest house on the block! In March, G1 and I traveled to San Diego to visit our old friends, Kim and Dylan, and their new house. Since moving in, they have been making  a lot of changes but since they knew I was coming, they left a few projects for me. Talk about good friends!

Let’s take a tour. If it’s not apparent to you, then NO, these are not Iphone photos… and if it is apparent, I’m guilty.

A view from the living room looking back at the entrance. Neither Kim or Dylan were smitten with the plastic vertical blinds that came with the house, so they had ordered new shades that had just been delivered and were waiting to be installed.



This is an odd nook in the dining area. To the left is the table and to the right is the living room. This space is difficult to work with as furniture didn’t quite make sense; who needs a table next to the dining room table? So we had some brainstorming to do.

Now you are looking at the kitchen bar window. I don’t think it was intended for bar-stool seating, but more of a means for opening the kitchen into the living room. To the left of this picture is the front door, behind the window is the kitchen, and left of the kitchen is the office area.

This lonely lamp is in the corner next to the chair in the above picture.
BeforeGalleryWallYou can see the front door in the left of this photo. Kim and Dylan turned this room which used to be the dining room into an informal office/entryway. Behind the shelf in the corner is a drop through mail box. They were clever and placed the shelf there so the mail would have a landing spot.


BeforeOfficerWe got busy and changed out all the vertical blinds for horizontal wicker blinds. The blinds were an essential improvement! They transformed the room from immediately, making it feeling cozy and comfortable.


AfterLivingRoomRemember the odd nook next to the window in the dining area?



Kim and I decided to hang her beautiful hand-made wedding quilt. For their wedding, they asked every guest to send a square of fabric with their RSVP and each piece was quilted into this beautiful heirloom. They used the quilt at their wedding during the ceremony.

We took a standard curtain rod and hung it on the wall and draped the quilt over it turning the quilt into a piece of art. It softened the dining room up and added color to the white wall.




I spy my square: two rows down and 7 squares from the left.



Remember the lonely lamp?



We decided to dress up it’s equally lonely wall with a gallery arrangement.

All of the items featured on the wall were shopped from their home. This was a great project as all of her pieces were cohesive and she had a variety of items to chose from, including photos, canvases, coordinates to their wedding location (!), and the bow-tie their adorable pup Gus wore at their wedding. Swoon.



We shifted the chair that was previously under the kitchen window into the corner, creating a cozy nook.




The office/entryway used to look like this:



We organized and decorated until we had a welcoming corner. The 4-square white wall unit is actually a shoe cabinet from Ikea. These are great if you don’t have a closet as they hide the shoes and can be used as an entry table.



Ideally the shoes live in the cabinet. That is unless you are having a wild weekend with your friends from Seattle.


The bench against the other wall was also a piece from their wedding. They placed it at their reception and asked everyone to sign it – what a great idea! Everyone needs somewhere to sit down and put their shoes on, especially if you ask Mindy Kalling, AKA Kelly from The Office:

“There’s a certain meticulousness that I notice with all guys when they put their shoes on. First of all, they sit down. I mean, they need to sit down to do it. Right there, it signals, ‘I’m going to be here for awhile. Let’s get settled in.’ I can put on a pair of hiking boots that have not even been laced yet while talking on my cell phone, without even leaning on a wall.”

Dylan can appreciate the bench placement.

Since we removed their shelf from the corner where it was collecting mail and made room for the bench, we placed a small basket beside the bench to catch the mail. In addition to that, we hung a two-tier metal basket on the wall to further sort the mail.



Welcome Home!


Acting as an entry table, the shoe cabinet hosts a phew photos and dried flowers.Kim found the mirror at a garage sale and it quickly found a home above the cabinet where both Kim and Dylan can quickly check themselves before they leave the house. Next to the mirror, Kim hung a twig that her and Dylan repurposed as a key-holder.


Thanks for letting me play in your home!


Tagged , , , , , , , , ,

Re-Arranging and Refreshing an Apartment

A good friend of mine recently moved into a new town home style apartment and asked me to come help her make it cozy. Quickly I agreed!

Our challenge was to find a lay-out that worked with the hall-way layout. Unfortunately, there isn’t a wall in the living room that is bare – one has windows, the other a fireplace and the the last wall had an under-stairs storage door.

Here are a few before shots (sorry about the Iphone photos! I always forget my camera):




She had the TV in front of the windows and the couch opposite, creating a plane and a bottle-neck for traffic, ultimately blocking the flow of the room.



You can see here that there isn’t a true wall in the house so we had to be a bit creative. Below is evidence of the bottleneck created by the couch when it was positioned perpendicular to the wall. On a positive note, having the couch in this position sectioned off the “hall-way” and created two distinct spaces. Ultimately, flow and function beat out the separate spaces as my friend was expecting her first baby and wanted there to be room to play.


First, we swapped the TV and the couch and moved the purple flower area rug up into the baby’s room.  Although the TV seems unconventional against the wall, it has a swivel feature that allows for a great view from the couch. The TV/Stand isn’t altering the flow of the apartment and is still functional.  The rug didn’t quite fit in with the rest of room and she loved the idea of adding it to the baby room. Win, win, win.


In the space above the fireplace, we decided to add mirrors and use it for book storage. I am an advocate of shopping your home, so we quickly grabbed a few mirrors and used them as a backdrop. The mirrors bounced light out of the dark nook and gave a sense of a window. Since shooting this photo, we have added two frameless mirrors that fill the space and turned all the books with their spine facing the mirrors.  I love how the area turned out.



We didn’t want to place any large permanent furniture agains the wall with the under-stair storage door as it is used frequently and the area doubles as a runway for the stroller. We knew this would be a great place for a gallery wall. She had enough prints for more than one wall, but we tried to squeeze as many as we could!  The space besides the under-stair storage door was left blank to house a chair in the future. Since taking this photo, a beautiful vintage chair has been added.

Over the gallery wall, we added a few branches she had collected and also placed more above the windows behind the couch. I need to take more photos soon with all the updates!


Art Wall



Tagged , , , , , , , , ,